7x hiep hiep voor Maria’s corner!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Vandaag 2 mei, 7 jaar geleden, opende Maria’s corner haar deur!

Afbeelding van WhatsApp op 2024-04-30 om 17.11.09_28c1924bMag ik zeggen dat ik ongelooflijk trots ben? De voorbije 7 jaar kon ik deze mooie hoek laten uitgroeien tot een wijd en zijd gekende plaats voor duurzaam en ethisch verantwoord textiel!

Zeggen dat ik 7 jaar Maria’s corner met de vingers in de neus draaiende heb gehouden, zou de realiteit wat verbloemen: voortdurend aankopen met een onzeker zicht op de verkoop; de klanten maximale dienstbaarheid en haalbare prijzen aanbieden en tegelijk consequent het eerlijke handel concept bewaren, nooit inboeten aan kwaliteit en duurzaamheid en alle rekeningen vlotjes betalen… Dit zijn vaak serieuze evenwichtsoefeningen! Gelukkig baart oefening kunst en na 7 jaar mag ik zowel rekenen op mijn opgebouwde expertise als op mijn buikgevoel!
Maar die 7 jaar Maria’s corner gaan eigenlijk veel meer over u dan over mij! Dit mooie duurzame concept was nooit mogelijk geweest zonder uw vertrouwen, zonder uw sympathie en zonder uw concrete aankopen, noem het gerust investeringen. Ik overdrijf niet als ik uw aankopen investeringen noem: u investeert in de toekomst van onze kinderen, u investeert in het Globale Zuiden, u investeert in de aarde en in welzijn voor iedereen!
Onderschat vooral ook uw motiverende rol niet!
Er waren recent nogal wat sombere regenachtige dagen, waarop de deurbel enkel rinkelde omdat ze openwaaide van de wind. Op zo’n dag schoot het heimelijk al eens door mijn hoofd: Maria, waar ben je eigenlijk mee bezig? Denk je echt dat je met Maria’s corner het verschil kan maken?  Maar wanneer dit soort gedachten mij leek te belagen, kwam er als bij wonder steeds een klant binnen – een bekende of een onbekende- die me zonder enige aanleiding en onbewust van het tegendeel overtuigde.  Bijvoorbeeld tijdens het danken voor de aankoop, kreeg ik te horen:  jij ook bedankt Maria, om dit aan te bieden, om dit soort unieke winkel te houden!  De golf van ontroering die op zo’n moment door mijn lijf stroomt, geeft me dan weer volop de kracht om door te gaan en halt te roepen aan niet opbouwende gedachten!
Vandaar, werkelijk aan ieder van u:  hartelijk dank!

Ook mijn moeder, mijn manusje-van-alles-achter-de schermen wil ik graag danken! Ze onderhoudt het inhoudelijke contact met de producenten; schrijft en/of redigeert mijn (informatieve) nieuwsberichten, helpt me op mijn vraag met de aankopen; ze is mijn liefdevolle opvang voor Valentina; en soms zet ik haar zelfs in als fotograaf… (wat ze haat! 😉 )

Kortom ik voel me volkomen op koers!  En hopelijk u ook met Maria’s corner!
Mag ik daarom dit “Hiep hiep 7 jaar Maria’s corner”- bericht eindigen met een hartelijke, welgemeende “Hiep hiep hoera!” voor elk van u?

Hartelijke groeten,
Maria

Pasen!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Hase-m-Krotte5ca491997660d_1024x1024@2xDe lente is in het land en het kriebelt om mijn rugzak aan te gespen en een paar dagen de wilde natuur in te trekken. Weliswaar met meer dan enkel wat wortelen!

Maria’s corner zal daarom gesloten zijn op dinsdag 2 april, woensdag 3 april en donderdag 4 april.

Vanaf vrijdag 5 april verwelkomen we u opnieuw lentefris en monter op de corner!

Hartelijke groeten,
Maria

Duurzaam én betaalbaar de lente in!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

De lente is met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot aangekomen in Maria’s corner!
Mogen we onze met zorg uitgekozen collectie aan u voorstellen, samen met enige door u zo gegeerde achtergrond- en productinfo?

Het grootste deel van onze collectie werd een jaar op voorhand besteld. Voordeel: tegengaan van overproductie.
Alles wat u in de winkel ziet, werd op voorhand betaald! Voordeel: de producenten zijn niet afhankelijk van onze verkoop en kunnen op hun beurt de boeren en leveranciers correct en tijdig betalen. Een financiële buffer die we dankzij uw aankopen seizoen na seizoen kunnen onderhouden!5

Zoals u weet bieden we uitsluitend kledij in duurzame vezels aan: als we het over de lente en de zomer hebben dan zijn naast ons klassieke biokatoen, biolinnen en Ecovero™ viscose momenteel echte hoofdrolspelers! Meer en meer raken onze biolinnen herenhemden gekend: ze zijn zeer geliefd omwille van hun hoge slijtvastheid, het vrije en frisse gevoel dat ze geven bij warm weer en hun look die bij iedere situatie past van casual tot sjiek. Het biolinnen vezel is zeer sterk, wordt in Europa geteeld en heeft niet veel water nodig.

Iets minder vertrouwd bent u misschien met EcoVero™viscose? Vraagt u zich af wat het verschil is met de gewone viscose die u in de gangbare winkel vindt?

– Viscose is een natuurlijk vezel die op een kunstmatige manier wordt geproduceerd uit houtpulp. Meer dan 100 jaar geleden werd deze fijne vezelAfbeelding van WhatsApp op 2024-03-08 om 10.08.50_d36704d3 ontwikkeld als vervanging voor de delicate en dure zijde: vandaar de toenmalige benaming “kunstzijde” of “rayon”.
Een bijzonder milieuvriendelijke vorm van viscose wordt vandaag aangeboden door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing™ onder de handelsnaam EcoVero™.

– De houtpulp voor Lenzing™ EcoVero™  is uitsluitend afkomstig uit gecertificeerde en verantwoord beheerde bossen. FSC- en PEFC-certificeringen™ garanderen dat de grondstof duurzaam geteeld is en in overeenstemming met een waterbeheerplan. Men gaat de grondstof bijvoorbeeld niet halen uit droge gebieden noch gaat men de watervoorraad voor voedseloogsten in het gedrang brengen.

– Bij Lenzing™ EcoVero™ verdwijnen de toegevoegde chemicaliën niet in het afvalwater:  ze worden in een gesloten kringloop gerecycled of beschikbaar gesteld aan andere industrieën. Het resulterende natriumsulfaat wordt bijvoorbeeld verwerkt in de wasmiddelen- en voedingsmiddelenindustrie.

–  Het productieproces van Lenzing™ EcoVero™ wordt voortdurend geoptimaliseerd: in vergelijking met conventionele processen wordt er momenteel 50% minder water en energie verbruikt.

–  Een bijkomende troef op vlak van zowel uw comfort als uw energierekening:  EcoVero™ staat niet alleen gekend voor zijn kleurvastheid, maar hoeft ook niet gestreken te worden!

– EcoVero™ viscose heeft een goede, eerlijke en haalbare prijs/kwaliteitsverhouding. De jumpsuit op foto kost bijvoorbeeld 70€.  Naast ons leefmilieu, het klimaat en de producenten, verwent u ook uw huid met deze stof omwille van haar zachtheid en draagcomfort.

U kunt online onze inspiratielijst voor hem, haar of kind raadplegen en/of nog béter: komt u een kijkje nemen in onze stenen winkel?
De zonnestralen zijn zowel mezelf als de stenen van de winkel volop aan het opwarmen: we garanderen u een warm welkom!

Hartelijke groeten,
Maria

Vakantie op zaterdag 10 t.e.m. woensdag 14 februari!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

334056068_3396497857332020_6888964639421167817_nTime is the sweetest gift”!
Onze oneliner siert al bijna 7 jaar Maria’s corners gevel; u leest hem ook op onze winkelkaartjes, op uw geschenkjes enzovoort!  M.a.w.:  we kunnen het niet genoeg zeggen!

Nu zaterdag tot en met woensdag gaan we de daad bij het woord voegen, de winkel even op slot doen en prettige dingen doen met Valentina, familie en vrienden.

Uitzonderlijk gesloten op zaterdag 10 februari, dinsdag 13 februari en woensdag 14 februari 2024.

We wensen ook u een aangename krokus- en sneeuwklokjestijd!

Hartelijke groeten,
Maria

Van oud naar nieuw!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Op zaterdag 30 december sluiten we ons werkjaar af!
Deze eindejaarsperiode ontketende een gezellige drukte in de winkel!  De manier waarop u duurzaam en eerlijk koos en kocht voor anderen, was niet alleen goed voor de planeet en onze cijfers: het plezier spatte van u af! Wat zal ik aan die geven? Hoe zal die reageren? Juiste maat? Juiste kleur? Kortom er heerste een prettige spanning met vaak verkwikkende gesprekken, zowel met mij als klanten onder elkaar.

Afbeelding van WhatsApp op 2023-12-15 om 15.38.13_751597a8Op dinsdag 2, woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 januari sluiten we om de inventaris op te maken.
Vanaf zaterdag 6 januari zijn we terug open en bieden we tot het einde van januari sommige eindereeksen aan -30% aan.
Ivm onze  “solden”: herlees gerust nog eens onze 5 jaar oude blog:  “Wat zijn solden echt” , die helaas nog steeds brandend actueel is.

We wensen u een zeer aangenaam eindejaar toe en een mooi, sterk en gezond 2024!  Wij danken u diep en van harte voor het afgelopen jaar en moge u de wind altijd in de rug hebben! 

Hartelijke groeten, 
Maria en Christine 

Jingle bells

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

403410890_889976439420513_189490951879748979_nKerstboomtijd, pakjestijd…. jingle bells en zo!
Of we nu weinig of net veel geld besteden aan cadeautjes: ieder geschenk is een offer!
Offer! Wat een archaïsch woord denkt u?
Naast het feit dat een geschenk geven een heel mooi gebaar is naar de degene die het ontvangt, bestaat het geschenk o.a. ook uit grondstoffen, arbeidsuren en transportkosten. Voor de productie en het transport werden aarde, milieu, natuur “opgeofferd” en talloze mensen, vaak uit de laagste inkomensklasse, hebben meestal noodgedwongen levenstijd “geofferd”.  Kortom een geschenk geven is zoveel meer dan even in onze buidel tasten, ongeacht hoe diep of ondiep die is.
Een echt geschenk is een geschenk voor iederéén: het belast de planeet zo min mogelijk en respecteert de mensen die voor de productie en transport instaan door hen een rechtvaardig loon te garanderen.
Voor al deze redenen bent u klant en vriend van Maria’s corner.
Dank zij uw bewuste en nuttige geschenkaankopen, geeft u onze duurzame boodschap door en wordt u als het ware ambassadeur van Maria’s corner!  We zijn u daar heel dankbaar voor.

Op vraag van sommigen onder u – u weet wel wie u bent: drukdrukmensen, last-minutemensen en mensen met gelijklopende openingsuren – zijn we uitzonderlijk enkele uren open op deze 2 zondagen:
Zondag 17 december: 14u-18u
Zondag 24 december: 11u-15u 

We wensen u van harte een warm en gezellig eindejaar toe met veel vriendschap en liefde.
Maria en Christine

SWAP & Cocktails

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

U bent al langer vertrouwd met ons filosofie:  naast het aanbieden van uitsluitend duurzame en eerlijk geproduceerde kledij, moedigen wij ook volmondig weloverwogen aankopen en hergebruik aan.

Toch overkomt het ons allemaal:  een miskoop, iets past niet meer wegens aangekomen of afgevallen, een nieuwe fase in ons leven, werk…  waardoor bepaalde kledij eenzaam, onbestemd en ongebruikt in de kast blijft hangen!  Wij helpen u!

Tot 7 oktober kunt u mooie en/of interessante kledij die u niet meer draagt, binnenbrengen bij Maria’s corner. Per binnengebracht kledingstuk ontvangt u een bonnetje. Met dit bonnetje kunt u op de SWAP & Cocktails beurs op zaterdag 14 oktober een ander tof/mooi/nuttig kledingstuk uitkiezen!
Gelieve niet meer dan 10 stuks per persoon binnenbrengen, en uiteraard geen beschadigde of bevuilde stukken.  En aandacht: in deze editie wordt er geen kinderkledij binnengebracht/geruild!

U kan ook zonder bonnetjes naar de SWAP & Cocktails komen, gewoon voor de sfeer en de cocktails! Bovendien krijgt u bij iedere cocktail of mocktail alvast ook een bonnetje om iets uit te kiezen!
SWAP & Cocktails is een organisatie van de werkgroep Faire Gemeente Kortrijk (Howest, Oxfam, Maria’s corner en stad Kortrijk) en gaat door in de Deelfabriek ( 5, 8500 Kortrijk) op 14 oktober.
Tot binnenkort?

Hartelijke groeten,

Maria en Christine
378595716_729244332549831_6029101854640761409_n

Tijd om te klimmen en te luieren!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

358148107_758580739600971_4898168025766483683_nHet werd een mooie, interessante avond in ’t Veerhuis, waar we het belang van duurzame en verantwoorde textielconsumptie uit de doeken mochten doen.
Eén deelnemer werd het er maar niet over eens dat iedereen zijn/haar kleerkast kan verduurzamen: een gezin met  X aantal kinderen en een minimum inkomen of uitkering kan niet duurzaam aankopen! Want duurzaam betekent helaas (of eigenlijk terecht) ook duurder.
Vandaar, nog eens op een rijtje:

  • (her)lees  ‘Hoe duur is fairtrade?’ voor een beter inzicht in wat ‘duur’ ècht betekent als we rekening houden met meer dan het prijskaartje in euro op ons nieuwe kledingstuk;
  • koop enkel wat je nodig hebt en laat je niet verleiden door solden, door mode, door sociale media…;
  • denk na over wat bij je persoonlijkheid past en/of wat je wilt uitstralen:  dit om aankopen te vermijden die we nooit of zelden dragen;
  • ga naar kringwinkels, swap-beurzen, online tweedehands platformen… ;
  • herstel je kledij, of laat ze herstellen, of leer ze herstellen of hou repair-cafés in de gaten..
  • als je nieuw koopt: kies voor kwaliteit en duurzaamheid, kledij die langer mooi en goed blijft, komt vanzelf goedkoper uit;
  • als je nieuw koopt:  koop ecologisch verantwoord en fairtrade.  Je voelt je zoveel beter als je weet dat je de aarde, ons water en onze medemens minder schade berokkent… en is een goed gevoel niet onbetaalbaar?

Tot slot:  Maria’s corner is uitgegroeid tot een trefpunt voor mensen die kiezen voor een meer duurzame, gezonde en faire samenleving, ongeacht hun financiële status.  Voor de ene vergt duurzaam aankopen meer inspanning dan voor de andere, maar het amalgaam van ouders en grootouders die aan de toekomst van hun nakomelingen denken, van (jonge) duurzame ondernemers, van mensen die goed in de slappe was zitten en van mensen die het om één of andere reden met een uitkering moeten rooien… , geeft kracht en uitstraling aan ons project waar iedereen deel van uitmaakt.
Vandaar nog eens een hartelijke dank u aan alle klanten en sympathisanten!

20220815_145915Maar nu verlaten we tijdelijk onze stenen hoek om grotere brokken steen te gaan beklimmen!
Vanaf vrijdag 21 juli t.e.m. zaterdag 19 augustus is uw duurzame stenen textielwinkel gesloten!

We wensen u een mooie, hartverwarmende zomer toe. 

Groetjes, 
Maria en Christine 

Warme uitnodiging!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

’t Veerhuis heeft ons uitgenodigd om het ecologisch en fairfashion concept Maria’s corner te komen  voorstellen.  Naast achtergrondinfo rond de textielindustrie, één van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld,  verwachten zij een inkijk in wat ons drijft om het anders te doen:  hoe we erin slagen om consequent te ijveren voor een meer rechtvaardige economie die natuur en mens respecteert.

’t Veerhuis is een vereniging die graag stof tot nadenken biedt over de vele keuzes die we kunnen, mogen en soms moeten maken in ons leven. Dat proberen ze door (kleinschalige) ontmoetingen te organiseren en daarbij mensen uit te nodigen met kennis, inzicht en/of expertise in een bepaald thema, ter inspiratie.

received_296590579486351U bent hartelijk welkom op deze avond op donderdag 6 juli in de Karmelkapel om 19 uur.
De Karmelkapel van het voormalige Ongeschoeide Karmelietessenklooster bevindt zich op 100m van Maria’s corner op de Grote Kring.
Christine, met meer dan 30 jaar ervaring op het vlak van eerlijk textiel en internationale solidariteit neemt u mee in een boeiend verhaal van weten en niet-weten, van ontdekken en loslaten;  Maria, uw immer charmante winkelierster is er voor al uw vragen en bedenkingen.

U, als klant, sympathisant en vriend van Maria krijgt gratis toegang tot dit event èn we trakteren u op een drankje!  Kom langs bij Maria’s corner voor uw inkom- en drankkaartje (uiteraard ook zonder iets te hoeven aankopen).  Of bel of mail ons uw komst:  maria_dermaut@hotmail.com of 0474 621 235.

Wij hopen u te mogen verwelkomen!
Hartelijke groeten,

Maria en Christine

Nieuwe ramen!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

We weten het: niemand van u heeft afgelopen winter ferm lopen zweten in Maria’s corner!
Wij alvast ook niet!
Omwille van de oude beglazing is ons historische pand moeilijk te verwarmen en mede door de hoge energieprijzen en de dringende ernst van onze klimaatproblemen, willen we – letterlijk- geen energie door ramen en deuren gooien.

338076342_934234237996825_797143495103895540_nGelukkig hebben we u, trouwe bezoeker van Maria’s corner, die onze ‘life-ontmoetingen’  in de winkel verkiest boven het online aankopen.  Door uw aankopen en uw vertrouwen in de toekomst van een meer rechtvaardige economie,  zijn we in staat om te investeren in isolerende beglazing.  Nogmaals dank u!
Deze toch wel ingrijpende werkzaamheden, waarvoor o.a. de winkel helemaal moet leeg gemaakt worden, zullen in de week na Pasen plaatsvinden.
Deze week zijn we nog open zoals gewoonlijk, maar daarna sluiten we van dinsdag 11 april tot dinsdag 18 april.

Daarna verwelkomen we u graag opnieuw in de winkel met nieuwe ramen, nieuwe collecties en héél veel leuke prints!
We wensen u een vrolijk Pasen toe.
Hartelijke groeten,
Maria en Christine