Wel rust, maar ook een plan!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

210219415_4139119666171897_1042785161047143993_nVan 20 juli t.e.m. 16 augustus is uw favoriete bio- en fairtrade textielwinkel gesloten!  We gaan even uitblazen, veel spelen met Valentina, wat werkjes opknappen, beetje niets doen…

Maar we gaan ook achter de schermen van Maria’s corner aan de slag!
Nu velen onder u het comfort van bio- en fairtrade textiel letterlijk aan den lijve ondervinden, stijgt uw vraag naar beddengoed:  dekbedovertrekken, slopen, hoeslakens…   Maar ook dekbedden worden meer en meer besteld:  denk niet alleen aan warme zuivere biowol in de winter, maar ook aan dekbedden die gevuld zijn met koel biokatoen, voor mensen die, bijvoorbeeld zelfs als het zeer warm is, toch graag wat gewicht op zich voelen.

Maar zowel dekbedden als overtrekken en hoeslakens zijn geen aankopen die u ieder jaar doet of eventjes vlug tussendoor:  er zijn uw wensen en verwachtingen die moeten gefilterd worden uit een prachtig en ruim aanbod aan materialen, maten, stoffen, soorten, diktes, kleuren, designs,….

Omdat we u daar optimaal willen in begeleiden – u kent ons motto “koop minder, koop beter!”-  gaan we ons tijdens de vakantie voorbereiden om het bedtextiel een volwaardige plek te geven in de galerie naast de winkel. 
We kunnen u daar rustig ontvangen op een tijdstip dat we samen met u afspreken, en onder het genot van een theetje (of zo) naar uw wensen luisteren, (kleur)stalen en materialen bekijken, voelen en ruiken.
U hoort ons na de vakantie.

We wensen u een heerlijke zomer toe.

Met hartelijke groeten,
Maria en Christine

Economie met een hart!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

vesciaVesica Piscis, onze Spaanse producent van sneakers, slippers en (nu ook) sandalen, is enorm doortastend in het zo min mogelijk belasten van onze planeet.
Zoals u weet wordt hun stijlvolle, comfortabele 100% vegan aanbod geproduceerd uit enkel gerecycleerde materialen en waar nodig aangevuld met duurzame grondstoffen.
Vesica denkt werkelijk over àlle aspecten van de productielijn na, tot zelfs over een efficiënte en duurzame verpakking die zo weinig mogelijk plaats inneemt tijdens het transport.

vegan shoesWerken met gerecycleerde materialen is voor hen niet voldoende: ieder paar dat de deur uitgaat moet op zijn beurt opnieuw recycleerbaar zijn.
In deze video ziet u hoe u met een schaar eenvoudig de groene draad los knipt van uw (hopelijk tot op de draad versleten) sneakers, waarna ze prompt in 2 aparte volledig recycleerbare delen uiteen vallen.
Aansluitend lanceerde Vesica het volgende voorstel aan Maria’s corner: Vesica klanten mogen deze versleten delen binnenbrengen zodat wij ze verzamelen en aan hen terug sturen! Bovendien, stelden ze voor, zou iedere klant die een versleten Vesicapaar ter recyclage binnen brengt, 15% korting krijgen op een nieuw paar!

We gaan het niet onder stoelen of banken steken: we hadden onze twijfels bij dit recyclageplan!
Ten eerste, hoe milieuvriendelijk is het om versleten sneakers vanuit België naar Spanje te sturen om ze te recycleren?
Ten tweede stonden wij niet popelen om 15% korting te geven bij aankoop van een nieuw paar: ons duurzaam economisch concept is simpelweg niet voorzien op kortingen, tenzij dan sporadisch op wat einde reeksen.
Ten derde: moeten we die ontmantelde paren stockeren in ons nu al veel te kleine ruimte, want we sturen ze uiteraard niet paartje per paartje op?
vegan slippers
Maar die mannen hebben ons echt overtuigd: ze gaven blijk van heel goed nagedacht en vooral gerekend te hebben over het retourneren van oude ontmantelde sneakers naar Spanje, en de recuperatie lijkt zinvol.
Ivm de 15% korting die ze vragen te geven – op onze kosten dus-, ook daar gingen we door de knieën voor hun argumenten. Ze werken nl. aan een actieve koopgedragverandering: wat je ook koopt, ga altijd na in welke mate je aankoop na gebruik opnieuw recycleerbaar is; laat je aankoop geen gewoon afval worden, maar kijk of hij nog hoogwaardig kan ingezet worden na afdanking. Uit sociologisch onderzoek blijkt dat een financiële tegemoetkoming hèt middel bij uitstek is opdat mensen hun aandacht ergens op zouden richten en hen te motiveren deel te nemen aan nieuwe en vernieuwende processen.

U en wij weten dat er nog veel water naar zee zal vloeien vooraleer het volledige “recyclageplaatje” realiteit wordt: veel bedrijven vinden begrippen als “gerecycleerd” en “circulair” interessant klinken in hun promotiecampagne, maar in werkelijkheid wordt er veel minder gerecycleerd dan men ons wil doen geloven: structurele en logistieke aanpassingen om te recycleren vallen vaak veel duurder uit dan het inzetten van nieuwe grondstoffen.
Er is dus nog heel wat bewustmaking nodig over de macht die de consument uitoefent op de toekomst van de planeet via zijn kritische zin en zijn consequent koopgedrag.

xDiogenes,P20vector2.png.pagespeed.ic.bk2SfU1-A9De Vesica mensen doen gewoon wat ze zeggen! De kleinschaligheid en het handwerkmatige van hun bedrijf laten toe dat zij soepel en inventief kunnen vormgeven aan een consequent duurzaam en circulair productieproces!
Kortom Vesica is een bedrijf met een hart en met mensen naar ons hart!
We volgen hen met plezier in hun vraag om uw oude ontmantelde paren te stockeren – aan Vesica-sneakers hangen er gelukkig nooit kwalijke geurtjes 😉 – en ze terug te sturen, alsook om u in ruil 15% korting te bieden op uw nieuwe Vesica aankoop.
Dit vinden wij economie op zijn best: van producent tot consument, in overleg en samenwerking ons gezamenlijk inspannen voor een doel dat de planeet ten goede komt, met de winstmarge ondergeschikt!

Hartelijke groeten,
Maria en Christine

Wij zijn nodig!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Versoepelingen in zicht: vanaf 26 april mogen de deuren van niet-essentiële winkels opnieuw open!

Oké, we mogen als kleding- en textielzaak gerust als ‘niet-essentieel’ bestempeld worden – we lopen niet in ons blootje en de kleerkast of dressing is bij de meesten van ons goed gevuld – maar als ankerplaats voor een andere economie zijn we méér dan essentieel!

Als we rekening houden met de klimaatverandering, met de vluchtelingenstromen, met de uitbuiting van arbeiders in het Zuiden, met de kwaliteit van onze lucht, ons land en ons water, dan zijn we hoogdringend noodzakelijk en onmisbaar!

fairfashion-kortrijk-5Als de winkel op afspraak open is heeft dat zijn voor- en zijn nadelen. Voordelen zijn dat mensen nog meer dan anders gericht kopen: ze hebben iets nodig en maken een afspraak. Bovendien zijn we er enkel voor hen, één en al aandacht. Er is hen weliswaar slechts een half uur toegeëigend, maar onze horloge is kapot!
Een nadeel dat wij voelen, is dat mensen die een afspraak gemaakt hebben en uiteindelijk niet vonden wat ze zochten of er nog eens over willen nadenken, zich soms wat ongemakkelijk richting deur begeven.

Dat is voor niets nodig: u doen kopen om te kopen behoort niet tot onze missie en we kunnen het niet genoeg herhalen: denk na over wat u koopt en/of wat u al dan niet nodig hebt.

Feel free, bel ons op voor eens bezoekje indien u vòòr 26 april komt; ook als u voor de deur staat, bel gerust. Wij komen met plezier uit de zon voor u!

Van zon gesproken, onze kleurrijke lente-en zomerspullen zijn binnen, toffe prints, sneakers en sandalen enz. Check even onze inspiratielijst
En we werken met enkele nieuwe ecologische vezels waarover meer uitleg in onze volgende nieuwsbrief.

Hartelijke groeten,
Maria & Christine

Maria’s corner op afspraak

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Echt nieuws brengen we u niet: u kan Maria’s corner vanaf nu zaterdag 27/03 nog slechts op afspraak bezoeken.

Dit is niet voor iedereen prettig en comfortabel, maar beter zo dan helemaal niet, denken we dan als geboren optimisten! De horeca-mensen, de kappers en lichaamsverzorgers enz., staan er veel slechter voor!

De lente is hoe dan ook volop aan gang in Maria’s corner en we zien ernaar uit u te mogen ontmoeten.
Net zoals tijdens de vorige golf, zullen we onze etalage goed vullen, zodat er zoveel mogelijk te zien is als u tijdens uw gezonde coronawandelingen en fietstochtjes inspiratie wil opdoen.

Stuur best een mailtje voor een afspraak
maria_dermaut@hotmail.com.
of bel me op 0474 621 235, best tijdens de gewone winkeluren.

Mocht u in de buurt zijn en onverwacht graag eens binnenwipt, laat niet na me te bellen, een afspraak 2 minuten later is òòk een afspraak! 🙂

Hopelijk tot binnenkort in onze gezellige, duurzame ‘corner’: onze corner ìs er voor u en blìjft er voor u!
Uitdagingen zijn uitgevonden om ze aan te pakken! Als dat geen strijdvaardige taal is! 😉
Geniet van het mooie weer, van elkaar en van ieder mooi moment!

Vele groetjes,
Maria & Christine


Over kleuters en koopvee.

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

De aangekondigde verlenging van de solden omwille van (alweer) die drommelse corona heeft bij Maria’s corner niet veel indruk gemaakt! Want, wèlke solden? Dat tafeltje met einde reeksen dat we zo’n 2x per jaar uitstallen?

Integendeel, tijdens het bibberweer van enkele dagen geleden waren er nog velen onder u blij om alsnog warme sokken, wollen pantoffels, wol/zijden ondergoed en zelfs een dikke trui te vinden! Wij bieden immers basics, bio en fair, tijdloos, nuttig, beschikbaar op het moment dat u die nodig heeft, èn aan een prijs die klopt!
Anders gezegd: u krijgt ‘waar voor uw geld’!
Bij ons geen psychologische trucjes met prijzen zoals 24,95 of 19,95 als er 25 euro of 20 euro bedoeld wordt!
Anders gezegd: u wordt niet voor kleuter aanzien!
U vindt ook geen kortingen tot min 70%, noch wordt u geconfronteerd met begrippen als koppelverkoop, sperperiodes enz.
Anders gezegd: u bent geen koopvee!

Wij hebben gewoon geluk met u als klant en/of als bezoeker van onze winkel! We beseffen immers maar al te goed dat winkelen bij Maria’s corner een ander soort beleving is dan winkelen bij pakweg …. (vult u zelf maar in): de winkel is klein, het pashokje is nogal improvisatorisch, veel mooie basics kunnen we niet accuraat uitstallen…
Toch kiest u voor de kwaliteit die we bieden plus de garantie dat wat u ook koopt, duurzaam is en dat er geen uitbuiting mee gepaard gaat.

We hopen nog lang, prettig en intens met u te kunnen samenwerken.
Samenwerken? Jawel: binnen het concept van Maria’s corner bent u een actief onderdeel van een productieproces dat start vanuit wat de natuur ons biedt (katoen, vlas, wol, hennep…) en dat eindigt in uw kleerkast (of in die van iemand anders), op uw bed, aan uw lichaam, uw voeten…
Kortom u bent die bewuste, bereidwillige en essentiële laatste schakel in een proces dat aantoont dat respect voor mens en milieu zinvol is en loont, en zonder wie alle voorgaande schakels niet mogelijk zijn.
Ook dat is samenwerken!

Hartelijke groeten,
Maria en Christine

Een dankbare en hoopvolle afsluiter van 2020!

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Eerstdaags sluiten we een jaar af van onverwachte verandering, van heftige emoties en onzekerheden, waar desinfecterende gels, mondmaskers, quarantaine en knuffelcontacten ons leven en welzijn lijken te bepalen.

We vragen ons af of we het kind niet met het badwater weggieten, als we meedoen met de algemene tendens om 2020 als kutjaar uit te roepen?
Zoveel mensen begonnen weer te wandelen en te fietsen; ontdekten (opnieuw) de natuur; beseften het belang van nabijheid en fysiek contact; beseften in welke bevoorrechte positie ze zaten met een leuk huis en een tuin. Voor veel mensen betekende de quarantaine tijd om te onthaasten, tijd voor de kinderen, tijd om latente talenten te ontdekken…
Uiteraard vergeten we de mensen niet die op het scherp van de snee leven en voor wie het inderdaad een jaar was om bij te wenen, maar we hadden het even over het kind en het badwater.

Als jonge lokale ondernemer die ijvert voor een meer rechtvaardige wereld en een schoner milieu – ik (Maria) werd dit jaar als “een activiste zonder geitenwollensokken” beschreven in de Krant van West-Vlaanderen – heeft 2020 me veel hoop geschonken!
U koos met zovelen om lokaal, duurzaam en fairtrade te kopen, dat de omzet van Maria’s corner in geen geval moet onderdoen voor die van vorig jaar!
Ontzettend veel energie hebben wij gehaald uit uw bewuste aankoopkeuzes, uw bekommernis, uw vriendschap.

Liever dan samen 2020 af te sluiten met grimmige herinneringen aan wat allemaal niet kon en mocht, zouden we willen een heel diep gemeend woord van dank uiten voor wat u waargemaakt hebt.
Want onderschat vooral uw rol niet: zonder u is er geen Maria’s corner!
Dus dank u!
En die dank komt niet alleen van ons: ze komt onrechtstreeks ook van de mensen die een correct loon kregen om uw kledingstuk te maken, en van de aarde, die niet nodeloos belast en vergiftigd werd.

Wij zijn zeer hoopvol voor 2021! Hoe woelig het er momenteel ook uitziet, we houden moed en zetten samen met u onze koers verder naar een rechtvaardige en respectvolle wereld.

Onze beste wensen voor een rustig en vredevol eindejaar en een betoverend en prachtig 2021!

Maria en Christine

Ps: we zijn van zaterdag 2 januari tot woensdag 6 januari gesloten wegens inventaris.

Speciale eindejaarsregeling

Waarde klanten en sympathisanten,
Beste vrienden,

Zoals u weet, maken “zondag-openingen” en “koopzondagen” consequent geen deel uit van het duurzame concept waar Maria’s corner voor staat.
De situatie is nu zo dat we omwille van de maatregelen maar mondjesmaat mensen in de winkel mogen ontvangen. Toch is het belangrijk dat u de kans krijgt om een duurzaam geschenkje te kiezen voor uw geliefden en dierbaren.
Vandaar dat we u ook welkom heten nu zondag 20 december en volgende zondag 27 december, telkens tussen 13u en 18u.

Wij wensen u van harte een rustig en vredevol eindejaar en moge 2021 sprankelen van hoop en vreugde!

Maria en ChristineCOVID & CO

Waarde klanten,
beste vrienden,

We missen u!
Gezien de maatregelen mogen we u niet ontvangen in de winkel. Een webshop is geen optie, want fysieke ontmoeting met u was net één van de redenen waarom we drie en een half jaar geleden met Maria’s corner zijn van start gegaan! U alsnog trachten te bedienen, naar uw verhaal luisteren is momenteel dus een flinke uitdaging die we graag aangaan.

Hoe kunt u onze waren zien?
– we hebben een lijst met foto’s gemaakt met een heel aantal basics, met maten, kleur, prijs en samenstelling erbij;

– we hebben onze etalage, die al uit 4 ramen bestond, uitgebreid met de 2 etalages van de kunstgalerij naast Maria’s corner: etalage XXL dus!
We proberen onze waren zoveel in de etalages te exposeren en op uw vraag kunnen we er ook specifiek waren in leggen die u interesseren. We denken bv. aan de wolzijden bedrukte sjaals die allemaal unieke stukken zijn en moeilijk in een lijst te gieten zijn of aan een aantal wollen dekens die we ook speciaal voor Maria’s corner hebben laten maken en waarvan er telkens maar één voorradig is, of juweeltjes…

– kortom: check de inspiratielijst en/of de etalages en contacteer ons gerust indien u iets wil zien, iets nodig hebt, aan eindejaarsgeschenkjes denkt en/of wilt bestellen:
maria_dermaut@hotmail.com0474 621 235.

Hoe gaat het dan verder?
Aan u de keuze:
– of u komt uw bestelling ophalen aan de deur op een afgesproken moment;
– of we leveren uw bestelling met de fiets op een afgesproken moment (max ca 10km);
– u vereffent via overschrijving.
 

Wat mag u nog verwachten?
– uw bestelling wordt zoals gewoonlijk ingepakt in een herbruikbare lap stof;
– uw geschenken worden supermooi in stof ingepakt met gepaste linten en eventueel in kerstlook (cfr. uw aanwijzing)
– bij uw bestelling – ongeacht hoe groot of hoe klein- zullen enkele nostalgische vintage kerst- en nieuwjaarskaartjes zitten: u kunt die op uw beurt naar uw naasten kun sturen in deze contactloze tijden.
Maria’s corner geeft ze u met veel plezier cadeau en steunt hiermee Lifeschool Ghana , ons project in Ghana. 

We zijn er om al uw verdere vragen en mogelijke besognes te helpen beantwoorden; we staan open voor suggesties en willen niets liever dan u – al is het dan op uw of onze stoep- te ontmoeten!
Nog een prettig en positief najaar!

Met hartelijke groeten, 
Maria en Christine 

Er komt alleen op je af wat je aankan!

“Er komt alleen op je af wat je aankan!”
Een zeer waardevolle les, die al meermaals haar nut heeft bewezen en die ons ook nu diep en vastberaden doet nadenken over hoe we met deze sluiting van Maria’s corner kunnen omgaan.

Want we willen trouw blijven aan ons concept:
evenwaardig aan ons ecologisch en fairtrade textielaanbod, staan u en onze klanten- en/of vriendschapsrelatie centraal!
Wij bieden u de gelegenheid om bewust te kiezen en te kopen wat duurzaam en nuttig is en proberen aan uw persoonlijke noden en wensen te voldoen. Dit alles in real life, via een bezoekje en/of een babbel en bewust zonder webshop.
Hierdoor dragen we op zijn minst niet bij aan het dichtslibben van onze wegeninfrastructuur met bestelwagens.

We vinden er iets op!
Geef ons nog even de tijd, u mag ook zelf gerust suggesties doen.
Hou u goed en gezond en hou ook deze nieuwsbrief in de gaten.

Veel groeten,
Maria en Christine

Fairfashion = luxe voor de geest!

Luxe associëren we met glamour, duur, comfort, kwaliteit, gemak, aanzien, macht, uitstraling, rijkdom, weelde, overdaad… en voor wat kleding betreft is het niet anders.
Laat er ons geen doekjes omwinden: dure mode, sjieke merken en bevlogen couturiers zijn niet voor iedereen weggelegd. Velen onder ons moeten het stellen met wat de modemachine seizoen na seizoen uitbraakt in goedkope kledingketens en online textielconcerns.

Ongeacht of we ons nu tooien in luxemerken of dat we een gewone werkmens zijn die het een luxe vindt om een namiddagje ‘shoppen’ en helemaal loos gaat als het solden zijn, als we de mensonterende omstandigheden kennen in de textielindustrie, komt gelijk welke luxe in een totaal andere context te staan.
Hoe ervaar je de luxe of het comfort van zelfs je mooiste outfit als je weet dat er slavernij en kinderarbeid aan je kleren kleeft, als je op de hoogte bent van de vervuiling van land en water veroorzaakt door de kledingindustrie, als je zicht krijgt op de eigenlijk niet te overziene afvalberg aan niet-verkochte, online-geretourneerde en afgedankte kledij?

Proberen wij nu om u slecht of schuldig te laten voelen omdat u niet of niet al uw kledij milieuvriendelijk en fairtrade koopt?
Verre van! Beoordelen of veroordelen behoort niet tot onze taken! Daarnaast, om het eens in Bijbelse termen te zeggen: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen!

Wat willen we dan wel?
Naast de alternatieven die we in Maria’s corner aanbieden willen we achtergrondinformatie geven en u in contact brengen met instanties die onderzoek doen naar transparantie in de kledingindustrie.

Maar bovenal willen we bijdragen aan uw welzijn door het beeld van wat luxe is een ruimere, niet materiële invulling te geven!
Wat met luxe voor de geest, voor het hart, voor de ziel…?
Hoeveel rust en goed gevoel geeft het niet te weten dat wat u om het lijf heeft, een minimum aan impact heeft gehad op het milieu en dat er geen uitbuitingstoestanden aan vooraf gegaan zijn, bijvoorbeeld omdat het tweedehands is, of van biologische teelt, of omdat mensen rechtvaardig betaald werden..
En wat meer is: deze vorm van luxe, de luxe voor de geest dus, is wèl voor iedereen weggelegd!
Check it out!

Van 7 tot 17 oktober loopt de Week van de Fairtrade.
Samen met enkele partners zetten we mee onze schouders onder het initiatief Fair pay for clean clothes.

 

Luxe groeten!
Maria en Christine