Slow consumption!

Waarde klanten,
Beste vrienden,

Nadat we het heftigste deel van de coronacrisis achter ons mogen laten, veren we terug op!  Het is bijzonder plezierig om u terug te zien, u te mogen bedienen en/of bijstaan in wat u zoekt.

Handelaren die tijdens de coronacrisis gedwongen (of niet) hun zaak sloten, werden door de overheid heel behoorlijk financieel ondersteund, zo ook Maria’s corner.
Maar ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze geen inhaalmanoeuvres bedachten en allerlei initiatieven op poten zetten die u moeten stimuleren om meer te consumeren.  Zo zijn er bijvoorbeeld zondagsopeningen gepland en is er dit weekend #KortrijkKorting, een shopping event dat de door de maatregelen afgelaste zomerbraderie moet vervangen.

biokledij 5Met Maria’s corner hebben we de uitnodigingen om aan deze verkoopcampagnes deel te nemen, gelaten voor wat ze waren en verkiezen ook post-corona 100% trouw te blijven aan waar we voor staan:  duurzaam, kwaliteitsvol, eerlijk en tijdloos textiel.  Slow fashion, zou je kunnen zeggen, een marketingbegrip dat het momenteel wel ‘doet’ en zowat lijnrecht staat tegenover de gangbare ‘fast fashion’ kledingindustrie:  modegril, niet duurzame materialen, goedkope afwerking, wegwerp, uitbuiting van arbeid(st)ers…
Ook nieuw onderzoek maakt duidelijk dat kledingbedrijven hun arbeid(st)ers geen leefbaar loon uitbetalen! Denk hierbij niet alleen aan de C&A’s, H&M’s of Primarks:  ook de meeste dure en duurdere merken hebben boter op hun hoofd. Check het internationaal netwerk Clean Clothes Campaign en de #fashionchecker die inzicht geeft in de hongerlonen die gangbaar zijn in de kledingindustrie.
Als je dan ook nog eens weet dat ontelbare containers met bestellingen die gereed stonden voor verscheping, door de grote kledingspelers geannuleerd werden omwille van de coronacrisis, beseffen we dat de “post-corona-betere-wereld” nog niet voor morgen is…

En wij stellen ons ook de vraag: hoeveel invloed heeft slow fashion op mens, milieu en klimaat als we ook geen ‘slow consumption’ aanbieden?  Moeten onze wegen zo nodig ook op zondag dichtslibben om onze consumptiedrang te bevredigen? Hebben zowel de natuur als de stad geen recht op één rustdag per week?  Zouden we de hunkerende consument in de mens niet eens aanmoedigen om wat rustiger aan te doen ipv hem als koopvee te bestoken met kortingen van 50% en 70% opdat hij zou kopen wat hij misschien niet eens nodig heeft?

Dit zijn bedenkingen en ze houden noch een oordeel, noch een veroordeling in. Er zijn mensen die het zonder de klimaatbedreigende en mensuitbuitende productiesytemen van goedkope kwaliteit, minimumprijzen en extreme kortingen, het budgetair zelfs niet zouden redden om hun kinderen netjes gekleed naar school te sturen!  We gaan de scheefgegroeide economische realiteit niet veranderen, daar zijn we ons van bewust.  Maar door op onze eigen kleinschalige manier consequent te zijn, stimuleren we het bewustzijn dat we als consument heel wat macht hebben!

Op deze manier installeren we een associatieve vorm van handel drijven: we vormen een informerende en dienende schakel tussen u en producenten die duurzaam en ethisch verantwoord werken en waar we vertrouwen in hebben.
En uiteraard hebben ook wij laatste stuks die maar plaats innemen in de winkel, en waar we graag iemand een plezier zouden mee doen….  En natuurlijk, mocht u door omstandigheden ons slechts op een zondag kunnen bezoeken, spreken we met veel plezier eens met u af op een zondag….
Associatieve economie vergt soepelheid en vertrouwen en dat willen we u aanbieden in functie van slow consumption waar u en wij, de uitgebuite arbeiders en de uitgeputte aarde, en niet te vergeten ons nageslacht, wel bij zullen varen.

Hartelijke groeten,

Maria en Christine

Een gedachte over “Slow consumption!

Plaats een reactie